Chocolade is een snack wat door veel mensen gezien wordt als erg ongezond. Vooral vrouwen staan erom bekend het erg lekker te vinden om af en toe en lekker stukje chocolade bij de thee te nemen. Maar is chocolade wel zo ongezond als dat de meeste mensen aannemen? En wat dit er eigenlijk allemaal in een reep chocolade wanneer we die in de winkel kopen? We geven antwoord op deze vragen.
Wat zit er in chocolade?
Chocolade bestaat als hoofdbestanddelen uit cacaopoeder, cacaoboter en toegevoegd suiker. Cacaopoeder wordt gemaakt door de pit van de cacaoboon te fermenteren en in de zon te laten drogen, om deze vervolgens de branden en te vermalen in de fabriek. Als dit proces voltooid is, wordt de cacaoboter uit de massa geperst en de rest vermalen tot cacaopoeder.
Cacaoboter bevat erg veel ongezonde verzadigde vetten en bijna geen vezels en mineralen. De hoeveelheid vet is ongeveer drie keer zoveel als in cacaopoeder. Cacaoboter bestaat voor één derde uit oliezuur, één vierde uit palmolie en nog eens één derde uit stearinezuur.
Omdat cacao van zichzelf erg bitter is, wordt er nog een flinke schep suiker toegevoegd aan je chocoladereep toegevoegd om het toch wat lekkerder te maken. Erg gezond is het niet en bij elke soort chocolade wordt suiker toegevoegd.
Welke chocolade is gezond?
Cacaopoeder is rijk aan antioxidanten en enorm veel vezels. Ook mineralen zoals zink, ijzer en magnesium komen ruimschoots voor in cacaopoeder. Deze hoge hoeveelheid geldt alleen voor rauwe cacaopoeder, omdat ongeveer de helft van deze gezonde stoffen verloren gaat tijdens het branden van de bonen.
Er zijn verschillende soorten chocolade waar we een oordeel over kunnen geven of deze gezond voor je zijn of niet. Witte chocolade bevat helemaal geen cacaopoeder, maar alleen cacaoboter, suiker en melkpoeder. Erg ongezond dus. Melkchocolade bevat net zoveel cacaopoeder als cacaoboter, waar melkpoeder en suiker bij is toegevoegd.
Pure chocolade heeft ongeveer twee keer zoveel cacaopoeder als cacaoboter, met toegevoegde suikers. Rauwe chocolade bestaat uit dezelfde percentages cacaopoeder en cacaoboter als pure chocolade, alleen in rauwe chocolade gemaakt van ongebrande cacao bonen, zonder toegevoegde suiker. Erg bittere chocolade, maar wel erg gezond!
Gezondheidseffecten van chocolade
Uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse hoeveelheid van tien gram extra bittere chocolade in je dieet opnemen, kan ervoor zorgen dat er een positief effect plaatsvindt op de elasticiteit van je bloedvaten. Nu bevat deze chocolade ook veel verzadigd vet, waardoor de kans op hart- en vaatziekte weer verhoogd wordt. Hierdoor is er niet voldoende bewijs om uit dit onderzoek een echte conclusie te trekken.
Chocolade kan ook andere positieve bijwerkingen hebben. Stoffen zoals cafeïne en theobromine zijn te vinden in jouw stukje chocolade bij de thee. We weten allemaal cafeïne zorgt voor een meer alertheid en dat je langer wakker blijft. Het stofje theobromine kan ervoor zorgen dat je stemming verbetert en dus je humeur beter wordt. Nu zijn deze twee stoffen in lage hoeveelheden aanwezig, dus zal je niet direct enorm blij worden na je stukje chocolade.