Wie houdt er nou niet van lekker eten? Iedereen natuurlijk, maar niet iedereen kan zo goed tegen gluten. Het is dan super vervelend als je in een restaurant aan komt en zij hebben geen glutenvrije gerechten voor je. Bij Woodstone in Haarlem is dat geen enkel probleem. Zij bieden glutenvrije pizza’s aan. Zo kan jij ook genieten van een heerlijke pizza. Is het glutenvrije dieet nou gezonder of toch niet?
Wat zijn gluten?
Gluten komen in heel veel ingrediënten voor. Als je hier ook allergisch voor bent, moet je goed bij de ingrediënten op letten voordat je een product koopt. Gluten is namelijk een eiwit dat voorkomt in granen, zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. In veel producten gebruiken ze tarwe. Hier moet je dan dus mee oppassen. Je kan gluten verwachten in producten die gemaakt zijn van graansoorten, zoals brood, pizza, pasta en koekjes. Er bestaan wel speciale glutenvrije producten. Verder zijn er ook een hoop producten die al glutenvrij zijn van zichzelf. Een vis, aardappelen en rijst zijn onder andere al glutenvrij. Zoals je al kon lezen is het voor sommige mensen noodzakelijk dat zij glutenvrij eten, maar sommige mensen doen dit ook terwijl het niet hoeft. Als je allergische bent voor gluten of er niet goed op reageert, kan je last krijgen van diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Dit komt omdat de gluten dan een reactie veroorzaken in de dunne darm. Het slijmvlies beschadigd dan en daardoor ontstaan deze klachten. Je kan jezelf heel gemakkelijk laten testen of je goed tegen gluten kan. Dit kan al door middel van een bloedtest en een diagnose met een darmbiopt. Het is mogelijk om pas op latere leeftijd hier last van te krijgen.
Is een glutenvrij dieet gezonder?
Als je gewoon goed tegen gluten kan, is het niet echt gezonder. Het is alleen beter en dus gezonder voor je om glutenvrij te eten als dit komt door een medische noodzaak. Anders levert het geen gezondheidswinst op. Granen en tarwe zijn juist belangrijk om binnen te krijgen. Door hun krijg je veel mineralen, vitaminen en vezels binnen. Als je in een keer onnodig geen gluten meer eet, kan het dus zijn dat je een groot tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Hier moet je dus wel mee oppassen, dat je dit voedingsstoffen toch wel binnenkrijgt.
Klik hier om meer van dit soort blogs te lezen.